Un australian a hotărât să iniţieze o campanie „anti-butonat“, pe motiv că utilizatorii smartphone-urilor nu se mai pot dezlpi de „preţioasele lor“ nici măcăr atunci când sunt nevoiţi să poarte o conversaţie faţă în faţă, comportament care jigneşte interlocutorul.
Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă un obicei care creează dependenţă, care se adaugă la lista tot mai lungă a psihologilor. Este vorba despre „phubbing“, adică ignorarea personelor din jur, în timpul discuţiilor purtate cu aceştia, prin butonarea constantă a smarphone-ului.
Pentru a stopa acest proces aflat în plină evoluţie, Alex Haigh, un tânăr din Melbourne, a hotărât să lanseze o campanie numită simplu, „Stop Phubbing“. Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, a declarat jurnaliştilor de la Daily Mail că a lansat aceast proiect la iniţiativa unui prieten deranjat de fenomenul „smartphone-mania“.
Conştient de efectele pe care dependenţa de telefonul mobilul le are, Haigh a lansat pe piaţă o serie de postere (foto) şi mesaje menite să-i descurajeze chiar şi pe cei mai împătimiţi utilizatori.
Potrivit unui sondaj realizat recent, 44% din populaţia britanică petrece mai mult de o jumătate de oră pe zi butonându-şi telefonul. Astfel, rezultatele acestui studiu au arătat că 8% din participanţi au navigat în mediul online, folosindu-se de smartphone, timp de trei ore pe zi. Iar procentul persoanelor care-şi utilizează smartphone-urile pentru mai mult de cinci ore pe zi ajunge la 3%.
Mai mult, 33% din subiecţii intervievaţi au recunoscut că îşi verifică mobilul chiar şi atunci când vorbesc cu cei din jur, în timp ce 27% din ei sunt gata să abandoneze o conversaţie faţă în faţă pentru a răspunde unui telefon primit.
Nici măcar în timpul vacanţelor oamenii nu pot renunţa la propriul celular. Astfel, 57% din britanici îşi verifică frecvent e-mailul atunci