79,89% din candidaţii care au susţinut proba scrisă a concursului de titularizare au obţinut note peste 5, mai puţini decât anul trecut. Doar 160 dintre aceştia au obţinut nota 10, faţă de 220 în 2012.
În jur de 24.000 de dascăli şi candidaţi care au dat examen pentru un post de titular în învăţământ au reuşit să obţină note mai mari de cinci, arată primele rezultate ale Titularizării din acest an, înainte de contestaţii, ceea ce echivalează cu o rată de promovare sub 80% (faţă de 82%, în 2012).
Aproape 6.000 de participanţi nu au luat nici 5, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Educaţiei, faţă de 4.600, anul trecut. Cifrele s-ar putea modifica uşor după soluţionarea contestaţiilor. În ceea ce priveşte „premianţii“, în total, 160 de candidaţi se pot lăuda cu nota maximă, 10, cu 60 mai puţini faţă de 2012.
Dintre cei care au luat peste 5, doar în jur de 14.000 pot candida pe un post de titular, respectiv cu contract pe perioadă nedeterminată, pentru că au note mai mari de 7, însă ei trebuie să fi obţinut aceeaşi notă şi la probele practice – inspecţiile la clasă. Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Cluj (56,82%), iar la polul opus se află judeţul Mehedinţi, unde doar puţin peste 30% din participanţi pot aspira la un post de titular.
Concurenţa este însă mare, aproape doi candidaţi pe loc, pentru că Ministerul Educaţiei a scos la concurs anul acesta doar în jur de 6.000 de posturi de dascăl titular în învăţământul preuniversitar, cele mai multe pentru educatoare şi învăţători.
Mehedinţi, judeţul cu cel mai slab rezultat
În Mehedinţi sunt 22 de candidaţi care au luat note sub 2, alţii au luat 1 punct, cei mai mulţi la educaţie fizică şi sport. „Nota 1 înseamnă că s-au prezentat la examen, punctul care se acordă din oficiu. Acestea sunt rezultatele pregătirii iniţiale de la învăţământul supe