Visând la o căsuţă de vacanţă în oraşul natal Sângeorz-Băi, un român stabilit în Belgia şi-a investit economiile într-o construcţie din lut şi nisip, cu acoperiş din iarbă adusă tocmai din Olanda. Întreaga nebunie l-a costat pe Paul Axinte în jur de 30.000 de euro.
Pe Paul Axinte l-am găsit pe o străduţă lăturalnică din Sângeorz-Băi, alături de soţia sa Ann şi de cei doi copii ai lor. Erau în prima lor vacanţă la căsuţa din cob construită în Sângeoz Băi, o construcţie unică în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Bistriţeanul, arhitect la bază, este stabilit în Belgia de peste 10 ani, unde lucrează ca şi designer tehnic, la aeroportul din Bruxelles. Este căsătorit cu Ann, care lucrează la un ONG care sprijină imigranţii din zonele sărace ale capitalei Belgiei.
Îşi dorea de mult timp o căsuţă de vacanţă pe plaiurile natale, gândindu-se în primă fază la una tradiţională din lemn. A renunţat la idee îndată ce a descoperit casele naturale din cob cu acoperiş din iarbă. A făcut chiar şi un workshop în Belgia pentru a învăţa noţiunile elementare.
A urmat o perioadă lungă de documentare, iar anul trecut a început construcţia „popasului verde”, cum o numeşte. Materialul de construcţii principal utilizat este cobul (un amestec de lut, nisip şi apă), la care se adaugă şi un lac special din Maroc, folosit la hammam-uri (n.r. - saună umedă) cu care va fi dată baia pentru a rezista apei şi un soi de vegetaţie, asemănătoare cu iarba adusă din Olanda.
„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casa pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc, mult experimental,” precizează Paul Axinte.
Căsuţa este compusă din două dormitoare şi o baie la parter şi un living şi bucătărie la mansardă. A fost construită în mai multe etape, fiind folosit lut şi forţă de mu