Capturarea lui Gabriel Bivolaru şi a reţelei de suspecţi care se ocupa cu sustragerea combustibilului din conductele Conpet a fost posibilă numai datorită conlucrării procurorilor constănţeni cu Jandarmeria, Serviciul de Operaţiuni Speciale şi cu un poliţist de la Rutieră. Pentru prima dată în activitatea de urmărie penală şi probarea infracţiunilor economice, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) au fost „izolaţi” Sursa: EVZ
Procurorul de caz Teodor Niţă a declarat că „ am considerat că e mai bine să mergem pe petrol, evaziune şi spălare de bani cu Rutiera şi cu jandarmii ,că ei nu au lucrat până acum cu SIF-ul”, fără a intra în detalii. El aprecizat însă pentru EVZ că ,în urmă cu patru ani, a avut probleme într-un dosar cu Gabriel Bivolaru, pus atunci sub urmărire pentru o afacere cu garnituri de tren, dând de înţeles că Vama şi Poliţia Economică nu l-au ajutat.
Informaţiile în noul dosar au venit de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, care se ocupă cu paza şi supravegherea conductelor de transport petrol. Supravegherea a început în data de 28 mai la o instalaţie artizanală din zona Nisipari, de unde se sustrăgeau cantităţi masive de ţiţei, încărcate în cisterne disimulate cu cereale. Transporturile, cu antemergători, ajungeau la Năvodari, „la o rafinărie funcţională, dar neautorizată, cu instalaţiile în bună regulă, deşi fuseseră sigilate de Vamă”.
Deşi rafinăria nu este pe numele lui, Gabriel Bivolaru era „ administratorul de fapt”. Numai că la începutul lunii iunie, sustragerile de la Nisipari au încetat brusc şi s-a încercat scoaterea, fără succes, a ingenioasei instalaţii artizanale. „ A sifonat cineva , nu ştim încă cine şi hoţii s-au reprofilat, au bănuit că suntem cu ochii pe ei şi au deschis o a doua instalaţie, la Cumpăna”, explică procurorul Teodor Niţă.
Petrolul, până în 6.0