Conducerea BNR precizeză că actuala tăiere a dobânzii-cheie cu 0,5 puncte, până 4,5%, a venit în contextul evoluţiei inflaţiei în linie cu aşteptările băncii centrale, cu perspectivele încadrării acesteia în intervalul ţintit. Totodată, BNR observă o transmie mai bună a impulsuilui politicii monetare în piaţa monetară, însă subliniază că transmisia asupra ratelor la împrumuturile noi în lei acordate companiilor şi populaţiei rămâne relativ înceată.
Rata anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a fost de 4,5 la sută în luna iunie, nivel similar cu lunile precedente. Inflaţia de bază CORE2 ajustată şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85 la sută, comparativ cu 3,03 la sută în luna martie şi 3,25 la sută în luna decembrie 2012, precizează BNR în comunicatul emis cu ocazia şedinţei de politică monetară.
BNR evocă faptul că exporturile nete au constituit motorul creşterii economice în primul trimestru, punându-şi amprenta asupra evoluţiilor favorabile ale producţiei industriei prelucrătoare şi ale contului curent. Pe de altă parte, BNR observă stagnarea consumului şi o scădere a creditării sectorului privat. “Se remarcă însă o cvasistagnare a consumului final, în timp ce dinamica anuală reală a împrumuturilor acordate sectorului privat rămâne în teritoriu negativ”, se scrie în comunicat.
Volatilitatea mai accentuată a apetitului pentru risc al investitorilor şi persistenţa incertitudinilor privind evoluţia la nivel european şi global a activităţii economice au amplificat temporar fluctuaţiile cursului de schimb al leului.
În acelaşi timp, plasarea în perioada recentă a ratelor dobânzilor interbancare şi a randamentelor ti