Puterile creditoare ale Europei sunt la fel de vinovate ca şi ţările debitoare pentru criza datoriilor suverane din zona euro şi împiedică ieşirea refuzând să participe la îndreptarea direcţiei, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale, instituţie considerată a fi banca băncilor naţionale.
Băncile europene au jucat un rol uriaş în construirea bulei speculative a creditului de dinaintea prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers, explică Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), o instituţie cu sediul în Elveţia. Băncile au investit numai în datorii americane 1.250 miliarde de dolari între 2003 şi 2007, mai mult decât au achiziţionat cumulat Asia şi ţările OPEC. Băncile au concentrat bani în Europa de Sud în pofida riscului unor bailouturi dacă ţările de aici ar fi întâmpinat probleme.
„Băncile europene au fost neglijente în evaluarea acestor expuneri, iar autorităţile de reglementare - pentru că au permis. Supraîncărcarea este la fel de responsabilă pentru criza care a urmat pe cât este şi supraîndatorarea“, menţionează BIS.
Statele debitoare din sudul Europei sunt forţate acum să taie cheltuielile fără a se lua măsuri de ajustare pentru a se ajunge la echilibru cu stimulentele din blocul creditor, iar astfel este creată o tendinţă deflaţionistă care face şi mai dificil pentru acestea să-şi ramburseze datoriile.
„Defaulturile foarte răspândite vor afecta creditorii din statele excedentare“, notează BIS. Instituţia cere „simetrie în ajutarea între creditori şi debitori“ pentru a fi evitată repetarea crizei din anii 1930 şi a avertizat că revenirea economiei globale va rămâne îngheţată dacă băncile nu ajută.
BIS a explicat că înainte de criza globlă s-a produs o „explozie extraordinară“ a activelor transfrontaliere cauzată de excedentele cronice ale statelor creditoare. Aceste active au crescut de la echivalen