Lucrurile s-au mai schimbat în ceea ce priveşte căsnicia şi dinamica relaţiei de cupru, faţă de cum se proceda pe vremea părinţilor noştri. Poate că nici acum nu procedăm mai bine decât mama şi tata pe vremuri în privinţa mariajului, dar sigur putem învăţa din greşelile făcute de ei.
Terapeuţii de cuplu sunt de părere că multe cupluri din ziua de azi continuă să facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut şi părinţii lor, greşeli care pot distruge rapid o relaţie. Iată acele obiceiuri din vremurile trecute care transformau multe mariaje în experienţe nefericite.
1. Femei căsătorite foarte tinere
„Pe vremuri oamenilor li se părea normal ca o fată să se căsătorească foarte devreme. Mulţi părinţi erau îngrijoraţi şi se simţeau ruşinaţi dacă fiicele lor terminau facultatea fără să aibă verigheta pe deget”, spune psihologul Leslie Beth Wish. Astăzi, oamenii nu-şi dau coate dacă văd o femeie de 30 de ani necăsătorită. “Cercetarile au demonstrat că maturitatea creierului nu are loc până la 26 de ani”, argumentează doctorul Wish. Tocmai de aceea este o idee bună să astepţi o vreme înainte de a-ţi alege partenerul de viaţă.
2. Soţul era singurul care aducea bani în casă
“Este în regulă să ai grijă de familie, însă multe femei simt că rolul tradiţional impus de societate le limitează opţiunile”, susţine psihoterapeutul Fran Walfish. Iar aceste sentimente care sunt ignorate pun presiune pe căsnicie. În plus, după ce copiii cresc femeile ajung să se simtă inutile. În prezent, femeia a dovedit că se descurcă în ambele situaţii: să crească copiii şi să aibă o carieră. Este alegerea ei şi poate oricând să îndeplinească orice rol doreşte. “Poate fi părinte, parteneră, angajată, să facă muncă de voluntariat, iar toate acestea îi pot creşte încrederea în sine. Iar dacă lucrurile nu merg bine într-o anumită direcţie sunt şi alte aspecte din viaţă care