Don Quijote de la Mancha a fost un maestru al realismului. Eroul celui mai important scriitor al literaturii spaniole nici măcar nu a visat să-şi ducă fanteziile cavalereşti pe culmile disperării întâlnite astăzi la Madrid.
Pe zi ce trece, realitatea, mai ales în anumite regiuni ale Europei, ajunge să depăşească imaginaţia lăsată moştenire, în formă scrisă sau vorbită, de generaţiile secolelor anterioare.
Cum altfel ar fi posibil ca pierderile bancare să fie transformate în "capital" printr-o simplă schimbare de semantică sau PIB-ul să crească prin demolări?
După cum scrie Reuters, băncile spaniole cer guvernului ca mai mult de două treimi din valoarea activelor din taxe amânate, de circa 50 de miliarde de euro, să fie convertite în credite fiscale, care pot fi contabilizate la majorarea capitalului.
Activele din taxe amânate apar ca urmare a unor pierderi sau deprecieri a activelor bancare, fiind posibilă utilizarea acestora la compensarea unor obligaţii fiscale viitoare, dar în condiţiile revenirii băncilor pe profit. Creditul fiscal reprezintă suma dedusă din valoarea totală a obligaţiei fiscale a unui contribuabili. Conform normelor de adecvare a capitalului Basel III, majoritatea categoriilor de active din taxe amânate nu vor mai putea fi utilizate drept capital, spre deosebire de creditele fiscale.
"Băncile spaniole presează Madridul pentru a accepta reclasificarea a miliarde de euro în active din taxe amânate astfel încât bilanţurile lor să pară mult mai puternice, conform noilor reglementări Basel III", scrie şi Financial Times.
Cotidianul financiar britanic mai precizează că "negocierile dintre bănci şi autorităţi indică faptul că propunerea se bucură de susţinerea oficială".
Nu-i aşa că finanţele moderne lasă în urmă, cu mult, orice formă de vrăjitorie din basmele copilăriei? Este incredibil, într-adevăr, faptu