Peste 60 de psihologi şi asistenţi sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor beneficia de un program de formare iniţială în domeniul antidrog ce va fi derulat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) în parteneriat cu DGASPC Sector 6.
ANA creşterea nivelului de cunoştinţe ale specialiştilor DGASPC privind influenţa drogurilor ilegale asupra consumatorilor, aceştia urmând a fi familiarizaţi cu aspecte precum tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, semnele consumului de droguri, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri, fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive.
Sesiunile de formare vor furniza şi informaţii specifice legate de interacţiunea directă a specialiştilor DGASPC cu persoane aflate în dificultate: evaluare psihologică pentru stabilirea nevoii beneficiarilor, stabilirea strategiilor de intervenţie, procesul de consiliere şi tratament, construirea motivaţiei pentru schimbare, interviul motivaţional, abordarea familiei adolescentului toxicoman.
Mi precis, sesiunile de formare vor debuta în octombrie şi se vor realiza prin Centrul Naţional de Formare şi Documentare în Domeniul Drogurilor.
Debutul în lumea consumului de droguri - 20 de ani
Un studiu recent arată că cei mai mulţi narcomani au „debutat“ în lumea consumului de droguri de la 20 de ani, în topul preferinţelor acestora situându-se cannabisul. Aproximativ 10% dintre consumatori au antecedente infracţionale, iar jumătate dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare. Aşa arată un studiu prezentat ieri de către oficialii Agenţiei Naţionale Antidrog.
Studiul „Excluderea socială în rândul consumatorilor de droguri neins