Preţurile multor acţiuni au devenit atractive, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai ales în raport cu forţa de a produce profit a companiilor respective. Plecarea majorităţii investitorilor în vacanţă a consacrat stagnarea, dacă nu scăderea cotaţiilor multora dintre acţiunile interesante, potrivit analiştilor.
Este pustiu la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia câtorva investitori mari, instituţionali, Aceştia, însă, fac tranzacţii speciale („deal”), negociate, practic, între părţi, înaintea realizării lor propriu zise. Astfel că absenţa jucătorilor obişnuiţi în ringul Bursei a dus la scăderea, sau în cel mai bun caz la stagnarea preţurilor acţiunilor la niveluri atractive, spun analiştii.
Un astfel de moment este caracteristic de obicei lunii august şi acţiunile multor companii ar putea fi cumpărate la preţuri avantajoase înainte de revenirea din vacanţă a investitorilor, spre sfârşitul lunii august.
„Există câteva acţiuni foarte lichide şi cunoscute, care sunt promiţătoare, dar şi alte câteva, din linia a doua de vizibilitate, care ar putea constitui ţinte atractive de achiziţie la BVB. Atenţie, însă, nu neapărat sau nu numai din perspectiva preţului. Judecata trebui făcută şi în funcţie de posibilitatea de a primi dividende şi nu numai”, a declarat Mihai Căruntu, şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.
Din punctul de vedere al preţurilor, unul dintre cei mai folosiţi indicatori folosiţi de investitori pentru a se orienta spre achiziţia unor anumite acţiuni este rata preţ / profit (price earnings ratio, sau PER, ori P/E).
Indicatorul raportează preţul acţiunii la un moment dat, la profitul împărţit la numărul total de acţiuni ale companiei respective.
PER s-ar putea traduce astfel: „în cât timp îmi recuperez banii daţi pe o acţiune X, din profitul companiei, dacă acesta ar fi distr