Bloggerii chinezi care încearcă să denunţe corupţia au declarat pentru Reuters că au devenit victimele atacurilor fizice şi verbale, militanţii anticorupţie descriind situaţia ca o altă lovitură dură dată eforturilor de a responsabiliza funcţionarii din China.
Media chineză relevă că în ultimele luni cel puţin şase „denunţători“ autoproclamaţi au fost agresaţi sau hărţuiţi. Doi indivizi neidentificaţi l-au tăiat cu cuţitul pe faţă pe bloggerul Li Xjianxin şi i-au aruncat cu acid pe spate.
Li, care acum nu mai vede cu ochiul drept, se află într-un spital din Huizhou şi aşteaptă să i se facă încă trei operaţii, în afara celor trei pe care le-a suferit deja. Atacurile coincid cu o represiune a guvernului contra militanţilor care cer ca funcţionarii să-şi divulge averile, dezvăluind limitele politicii anticorupţie anunţate de preşedintele Xi Jinping. Devenit preşedinte în martie, el s-a angajat că va lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile guvernului, un flagel care, aşa cum declara atunci, ameninţă chiar viitorul partidului unic, aflat la putere în China.
Preşedintele a promis că represiunea corupţiei va lovi „muştele şi tigrii“, adică atât cadrele medii, cât şi liderii. Lupta anticorupţie este menţionată în fiecare an drept o prioritate a guvernului chinez – şi în special cu prilejul fiecărei ascensiuni la putere a unei noi echipe –, fără însă ca în fapte să fie lansată o adevărată operaţiune „mâini curate“. Xi, când a devenit preşedinte, a chemat la luptă împotriva corupţiei, avertizând, asemenea numeroşilor lideri chinezi dinaintea sa, că problema ar ameninţa supravieţuirea Partidului Comunist şi a declarat că „supravegherea poporului“ este necesară pentru a lupta contra flagelului corupţiei. Maya Wang, cercetător la Human Rights Watch, arată că, „dacă preşedintele Xi Jinping este serios în ce priveşte lupta contra mitei, ar trebui să se asi