Chiar dacă are şi efecte beneficie, soarele are însă şi efecte adverse cum ar fi arsurile solare sau cancerul cutanat.
Soarele are efecte benefice – ne bronzăm, ne încălzeşte, ne dă o bună dispoziţie, iar la copii previne rahitismul. Ba, mai mult, în dermatologie este folosit pentru tratarea unor boli cum ar fi psoriazisul. Efectele adverse sunt însă multiple, de la arsuri solare la îmbătrânirea prematură a pielii sau cancer cutanat.
În judeţul Dolj, cancerele de piele sunt frecvente. În fiecare an specialiştii diagnostichează peste 200 de cazuri noi de cancere de piele. Cu precauţie toate pot fi prevenite, prima regulă: nu suntem egali în faţa soarelui!
“Trebuie să ţinem cont de faptul că unii dintre noi avem o piele mult mai sensibilă decât alţii, iar asta depinde de capacitatea naturală de protecţie. Este normal ca o persoană care are tenul foarte deschis să fie mult mai sensibil la soare. Pielea, percepând pericolul radiaţiilor solare, îşi ia nişte măsuri de protecţie. Una dintre acestea este pregătirea pigmentului pielii – melanina – şi bronzarea pielii. Bronzarea este practic un răspuns de apărare al pielii la radiaţiile solare. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de problemele interne pe care le are fiecare: o mică patologie hepatică, consumul de alcool, etc.”, a declarat conf. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie, SCJU Craiova.
Cea mai bună protecţie este vestimentaţia – o pălărie mare, ochelari de soare, haine corespunzătoare, iar crema fotopretectoare trebuie aleasă în funcţie de tipul de piele.
“Vara pielea trebuie corect îngrijită, hidratată, iar cel care se expune la soare nu trebuie să consume alcool, să fumeze sau să piardă nopţile, pentru că un organism epuizat nu ştie să se apere. Bine ar fi să se evite expunerea la soare între orele 11.00 şi 17.00 pentru că există o cantitate mare de radiaţii. Trebuiesc folosit