Românii se orientează către spitalele private atunci când nu au de ales, fiind puşi pe liste interminabile de aşteptare la stat sau pentru că se tem de malpraxis şi rele tratamente în spitalele de stat. De frică, de nevoie, merg la spitalele private, unde costurile unei zi de internare se adaugă celor deja piperate, aferente intervenţiilor chirurgicale. Cât costă o zi de spitalizare la cele mai mari spitale private din Capitală?
Potrivit unui studiu IMAS, 42% dintre români ar alege să meargă într-un spital privat, iar orientarea către un spital privat este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.
Dacă ne uităm însă la preţurile de mii de lei pe care le au unele intervenţii medicale care necesită internare la marile spitale private din Capitală şi adăugăm tarifele pe zi de spitalizare, nota de plată necesită un salariu mult mai mare de 1.000 de lei.
Pentru început, în acest INFOGRAFIC puteţi vedea câteva dintre intervalurile de cost de la privat, la intervenţii precum operaţia de apendicită, naştere sau extragerea pietrelor de la rinichi.
La toate aceste costuri se adaugă spitalizarea, care în unele cazuri, este suplimentată de o taxă de programare, de 200-250 de lei.
Liderul autohton al operatorilor privaţi de sănătate după cifra de afaceri în 2012, MedLife are şase spitale în România, dintre care trei în Bucureşti, două în Braşov şi unul în Arad. Regina Maria (fostul Centru Medical Unirea) are în Bucureşti spitalele Euroclinic, Băneasa, cel de Chirurgie plastică şi ORL, în Braşov Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie şi un Campus Medical în Bacău. Urmează Sanador, care a inaugurat în 2011 cel mai mare spital privat din Bucureşti, cu o capacitate de 290 de paturi, în urma