Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), structură gândită şi înfiinţată în cadrul planului de reorganizare teritorială a României, a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului.
Grigoriu a fost numit, în 2 august, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judeţele Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Numele lui Grigoriu se leagă de o anchetă pornită în 2011 la CET Iaşi, furnizorul local de apă caldă şi căldură, al cărui director, Dorin Ivana, a fost învinuit de stopaj la sursă.
Procurorii au descoperit că statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei, prin neplata la buget a contribuţiilor sociale ale angajaţilor, în perioada 2008 – 2011. Grigoriu a reprezentat statul în Consiliul de Administraţie al CET, în perioada în care a avut loc evaziunea fiscală, şi a fost învinuit de procurori că n-a notificat instituţiile de control de pe poziţia de director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, funcţie pe care o ocupa simultan. Acum, dosarul a fost tras pe linie moartă de DNA Iaşi, scrie cotidianul Adevarul intr-un articol publicat luni, 5 august.
Trecutul lui Ioan Grigoriu, susţinut de PSD la şefia noii Direcţii Regionale de Finanţe Iaşi, este încărcat de controverse. Ex-adjunctul de la Finanţe a ocupat, în paralel cu slujba la stat, între 2000 şi 2003, şi funcţii de cenzor sau de auditor la peste 20 de societăţi cu grave probleme financiare. Coloşi industriali din Iaşi, precum Fortus (fostul combinat de utilaj greu), Nicolina sau Moldomobila, aflaţi în insolvenţă sau în faliment, au fost auditaţi de firme ale soţiei lui Grigoriu.
Un caz de notorietate s-a petrecut la mijlocul anilor 2000, la societatea Fortus, aflată în topul restanţelor la stat