Conform mediei ultimilor 10 ani, productia mondiala a aurului a devenit o afacere cifrata la aproximativ 130 de miliarde de euro pe an. O suma impresionanta care nu se-mpiedica-ntr-o picatura de cianura. Nici macar in cateva milioane de tone de cianura - conform unor specialisti maramureseni, pentru producerea unui kilogram de aur se utilizeaza 20 de kilograme de cianura, iar 80% din resursele mondiale primare de aur se prelucreaza prin cianuratie.
De-a lungul anilor, desi industria miniera a obtinut sume impresionante din productia aurului, pentru cercetare s-a cheltuit doar o mica parte, respectiv cateva sute de milioane de euro, incercand sa se identifice solutii alternative pentru cianuri. Pentru ca pana acum nu s-a descoperit nici un substitut mai eficient din punct de vedere economic, industria mondiala de profil utilizeaza anual aproximativ 3 milioane de tone de cianura. Ni se spune insa ca suntem in siguranta, ca tehnologiile au evoluat, ca sistemele de securitate sunt de cel mai inalt nivel, ca nu avem de ce ne teme si ca mass media manipuleaza populatia in scopul de a crea o spaima colectiva nejustificata.
Ciorba, iaurtul si suflatul
In urma cu 13 ani, in zona Baia Mare - Bozanta Mare, iazul de decantare al firmei care procesa steril minier depozitat in haldele din municipiu a cedat. O comisie indepedenta a Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, care functioneaza sub egida ONU si care era formata din 20 de oameni de stiinta, au concluzionat ca in urma accidentului ecologic din iazul de la Bozanta s-au scurs 100.000 de metri cubi de lichid si deseuri ce contineau intre 50 si 100 de tone de cianura si metale grele.
Astazi, in contextul in care firma Romaltyn, cea care a preluat activele societatii Aurul, proprietara iazului care s-a rupt in ianuarie 2000, si-a anuntat intentia de a reincepe productia