Mai multe celule din Fortul 13 Jilava, unde au fost încarceraţi deţinuţi politici celebri, vor fi reamenajate în lunile următoare şi puse la dispoziţia vizitatorilor. Astfel, curioşii vor avea ocazia să vadă unde au fost chinuiţi Corneliu Coposu sau Corneliu Zelea Codreanu.
Un număr de patru celule din cadrul Fortului 13 Jilava, care a fost transformat în „Memorialul Jilava”, vor fi reamenajate, în lunile următoare, de Institutul Naţional al Patrimoniului, în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Mai mult, două dintre celule, în care au fost torturaţi deţinuţi politici, ar putea găzdui întruniri sau proiecţii de filme. Celelalte două „camere de suferinţă” vor păstra amprenta trecutului, vizitatorii putând astfel să vadă condiţiile în care au trăit cei care s-au împotrivit regimului comunist. Aici vor fi amplasate piese de mobilier specifice perioadei de detenţie, precum priciuri sau hârdaie. În cadrul proiectului vor fi refăcute pavajul şi aleile de acces. Totodată, se vor amplasa panouri informative cu imagini şi date despre personalităţile care au fost închise aici. De asemenea, vor fi efectuate lucrări la instalaţia electrică şi vor fi amplasate toalete ecologice.
Aici a fost închis Corneliu Coposu
Comandat, în anul 1882, de regele Carol I cu scopul de a proteja Bucureştiul, Fortul 13 Jilava a început să fie folosit, din 1906, ca închisoare. Pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, aici au fost închişi participanţi la Răscoala din 1907, soldaţi din armata română, legionari, dar şi oameni politici. Printre numele importante care au ispăşit ani grei de închisoare aici se numără generalul Ion Antonescu, ţărănistul Corneliu Coposu şi legionarul Corneliu Zelea Codreanu. Deţinuţii executaţi erau înmormântaţi în cimitirul comunei