Banca centrala a surprins chiar si analistii prin reducerea dobanzii de politica monetara pana la 4,5%. Aceasta decizie, impreuna cu acordarea creditelor Prima Casa doar in lei, ar trebui sa duca la o ieftinire a imprumuturilor in moneda nationala. Dar cand se va simti asta si in buzunarele clientilor bancari?
Scaderea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale de luni a fost precedata de cea de pe 1 iulie, de 0,25 puncte procentuale.
Intrebat de DailyBusiness.ro daca dupa prima diminuare a dobanzii cheie s-a observat o ieftinire a creditelor, Liviu Andrei, director executiv Alliance Finance Broker, a declarat ca “au aparut si scaderi ale dobanzilor la credite, dar acestea au fost in marje mici, ce nu au depasit 0,5% si izolat 1%”.
Si alti jucatori din piata lanseaza aceleasi semnale.
“In iulie si iunie cateva banci au redus marjele la ofertele in lei atat pentru creditele de nevoi personale cat si pentru cele ipotecare. Insa sunt si banci care au majorat dobanzile la lei in ultimele 2-3 luni”, a aratat Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance.
Bidian a subliniat ca imprumuturile de nevoi personale fara garantii sunt solicitate si acordate aproape in totalitate in moneda nationala. 2013 este al treilea an in care atat cererea cat si oferta au migrat aproape exclusiv spre lei.
„In ceea ce priveste creditele de achizitie sau cele de nevoi personale garantate cu ipoteca pentru refinantarea altor expuneri, avem in continuare un diferential de dobanda care mentine creditul in euro mai atractiv atat din punct de vedere rata cat si suma eligibila”, a mai spus Anca Bidian.
O sa accesam credite in lei mai ieftine?
Guvernatorul BNRMugur Isarescu a afirmat luni ca decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara a fost una "normala" si spera ca aceasta sa se refle