Proiectul legii salarizării suplimentare a medicilor creează discriminare „neproductivă” între angajaţii spitalului, întrucât banii privaţi vor ajunge numai la o anumită categorie de doctori, restul echipei primind aproape nimic, a declarat vicepreşedintele CMR, Gheorghe Borcean.
„Acest proiect este de departe unul modern, îndrăzneţ, în care anumiţi medici vor primi nişte sporuri, o premiere. În realitate, însă, va crea discriminare între doctori, pe de o parte, dar şi între medici şi celelalte categorii de angajaţi”, consideră vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean.
Vicepreşedintele CMR a argumentat că banii primiţi de la pacienţii trataţi în regim privat vor ajunge, în pondere de 60 la sută, la un singur medic.
„Proiectul prevede că 60 la sută din fondurile rezultate din tratarea pacienţilor în regim privat în cadrul unităţii sunt distribuite medicului curant. Apoi, 30 la sută revine personalului implicat direct în tratarea pacienţilor în acest sistem, iar 10 la sută, unităţii. Altfel spus, anestezistul, medicul de laborator, cel de la serviciul de imagistică, internistul sau mâna a doua - în cazul chiurgului, dar şi asistentele, infirmierele, brancardierul ar trebui să împartă cei 30 la sută”, a mai spus Borcean.
În aceste condiţii, spune vicepreşedintele CMR, ar putea apărea nemulţumiri în rândul angajaţilor, dată fiind discriminarea, care nu va fi deloc productivă pentru activitatea spitalului.
Ideea salarizării suplimentare a medicilor este compromisă
Şi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România susţine că ideea salarizării suplimentare a medicilor este compromisă întrucât, prin forma sa, proiectul de act normativ „ascunde” mai curând dorinţa impozitării excesive a veniturilor informale decât construirea unei legi care să crească gradul de satisfacţie al person