Sâmbătă, 3 august, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, alături de cafeaua literară, pentru îmblânzirea spiritelor, cu moment de divertisment, susţinut de Matincă Costea pe un text de Nicu Vafiadis, „Basm din anul 2000” şi un text de Constantin Tănase, „Nu te lăsa”, răsplătit cu aplauze.
A urmat lectorul de serviciu, Valeria Popa, cu proză. Dna Valeria Popa este o veche membră a Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, cu disponibilităţi în domeniul în domeniul prozei şi al fabulei, de fapt singura fabulistă din acest ţinut de la curbura Carpaţilor. Proza de astăzi vine în sprijinul talentului său nativ, talentul narativ. Cu multă sensibilitate, ne oferă secvenţe din copilăria domniei sale care se vor coagula în cartea „Satul de pe deal”. O proză descriptivă, plăcută, molcomă, în care pe lângă universul fascinant al copilăriei se regăseşte atmosfera satului, părinţi, rude (mai mult sau mai puţin iubite), modul de viaţă. Gândul mă poartă la Constantin Brâncuşi: „când încetăm să mai fim copii, murim”. Uneori, de dragul ideii, de dragul de a reda cât mai mult, se pierde în amănunte şi proza pierde din tonus. Astăzi, când se citeşte puţin, când se scrie şi mai puţin, şi bine, dna Valeria Popa este de admirat.
„Dna Valeria Popa ne dezvăluie pagini interesante, ca de obicei, fiind înzestrată cu darul de a povesti frumos. Astăzi, lumea copilăriei este tema din care încolţesc creaţiile sale. Ca un element negativ, în lucrările prezentate, îl constituie faptul că se pierde de multe ori în amănunte în detrimentul valoric al textului. Este o membră fidelă a Cenaclului pentru care am respectul cuvenit”. (Matincă Costea)
„Cine locuieşte-n sat / Muncitor fără simbrie / Datini, obicei păstrat /Au în casă veşnicie”
„Dna Valeria Pop