La Centrul NoRo din Zalău a avut loc, la începutul acestei săptămâni, lansarea proiectului „Centru de expertiză pentru boli rare - Expert RARE”, ce are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor socio-medicale adresate pacienţilor cu boli rare din România.
Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Elveţian de Cooperare, Componenta Social, în care Asociaţia Prader Willi din România, respectiv Centrul NoRo este beneficiar, având ca parteneri Societatea Română de Genetică Medicală si AJPIS Sălaj. Prezenţa specialiştilor în proiect prin experţii SRGM - Societatea Română de Genetică Medicală, aduce un plus de valoare serviciilor furnizate în cadrul proiectului. La lansarea de luni, prin videoconferinţă, a luat parte şi Prof. Dr. Maria Puiu – preşedinte SRGM, care a accentuat necesitatea susţinerii la nivel naţional a proiectelor desfăşurate de Centrul NoRo din Zalău. În calitate de parteneri ai proiectului, la lansare au fost prezente Daniela Cota – viceprimar al Municipiului Zalău şi Matolcsi Elisabeta, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, care au accentuat necesitatea şi viabilitatea acestui proiect în contextul problemelor deja existente în domeniul medical.
În cadrul acestui eveniment, organizatorii au punctat faptul că prin implementarea proiectului „Expert RARE” se încearcă îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate către beneficiari, după cum explică Dorica Dan, coordonatoarea acestui proiect: „Dorim să profesionalizăm serviciile din Centrul NoRo şi dorim ca acesta să devină centru de expertiză pentru ca, ulterior, să putem fi puntea de legătură între celelalte centre de expertiză pentru bolile rare din ţară”. Obiectivul principal pe care proiectul care tocmai s-a lansat şi-l propune este ca Centrul NoRo să fie acreditat ca centru de expertiză la nivel naţional şi să fie inclus în reţeaua de referinţă la nivel euro