Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc, marti, Schimbarea la Fata a Mantuitorului pe Muntele Tabor, una dintre cele mai mari sarbatori crestine, cand apostolii se conving ca invatatorul lor este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci si Dumnezeu adevarat, scrie Agerpres.
Anterior, discipolii lui Iisus vazusera si se uimisera de minunile Lui, considerate semne ale Dumnezeirii Sale, dar in sufletul lor il considerau tot un om, un mare prooroc, cel mai mare trimis, de pana atunci, al lui Dumnezeu in mijlocul oamenilor.
Insa, din cele petrecute pe Tabor cu prilejul Schimbarii la Fata, Sfintii Apostoli inteleg ca Iisus este fiul lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut in ultimul an al vietii pamantesti a Mantuitorului, cu cateva luni inainte de rastignirea Sa.
Potrivit relatarilor biblice, Iisus venea spre nordul Tarii Sfinte, se indrepta catre Ierusalim si, pe drum, le vorbea apostolilor despre Patimile, Moartea pe Cruce si Invierea Sa.
Ajungand in dreptul Muntelui Tabor, a lasat la poale cei mai multi dintre ucenicii Sai si i-a luat cu El numai pe trei dintre acestia: Petru, Iacob si Ioan - discipolii cei mai de nadejde, care vor fi martori si la rugaciunea Sa din Gradina Ghetsimani. Iisus a urcat pe munte, impreuna cu cei trei, sa se roage. Pe cand se ruga El, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul; fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre Patima si Moartea Sa in Ierusalim. Erau marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie.
Ca iesit din fire, uimit si multumit de ceea ce vedea, Petru a zis catre Iisus: 'Doamne, bine este sa fim noi aici; Daca voiesti, voi face aici trei colibe: Tie una si lui Moise una si lui I