S-au grabit sa prinda un credit Prima Casa in euro, mai ieftin, in contextul zvonurilor privind epuizarea plafonului, au primit aprobarea financiara din partea bancii si au semnat antecontractul de vanzare-cumparare.
Este cazul mai multor romani care, in urma deciziei Executivului de a elimina garantiile in valuta, risca nu doar sa nu obtina imprumutul, ci sa piarda si avansul platit proprietarului. Ce solutii au la dispozitie?
Cu cat se scumpeste Prima Casa si ce fac clientii care au cerut credite in euro
Potrivit unui mesaj primit pe adresa redactiei Ziare.com, un solicitant de credit prin programul Prima Casa a depus cererea de finantare in euro la o banca comerciala in luna iulie, cand inca se acordau imprumuturi Prima Casa in valuta, in baza plafoanelor anterioare.
Dupa ce a obtinut pre-aprobarea din partea bancii, i s-a cerut sa depuna antecontractul si declaratiile notariale. Ulterior, a fost informat ca banca nu dispune de fonduri in euro.
Avansul mimim obligatoriu pentru imprumuturile accesate in cadrul programului Prima Casa este de 5% din pretul tranzactiei de vanzare-cumparare. Astfel, daca vorbim de un credit de 50.000 de euro, avansul se ridica la 2.500 de euro.
Avocati: Clientii trebuie despagubiti
"In principiu, acesti clienti ar trebui despagubiti cu privire la toate sumele platite plus dobanda pentru aceste sume, intrucat au fost de buna-credinta", au explicat avocatii Decalex pentru Ziare.com.
Potrivit avocatilor, banca nu avea voie sa acorde imprumuturile fara ca plafonul sa existe, intrucat, in general, contractele de creditare nu se fac sub conditie.
"Conditia ca modalitate a contractului reprezinta un eveniment viitor si nesigur de care depinde nasterea sau executarea contractului. Or in cazul de fata bancile au datoria de a cunoaste situat