Majoritatea parlamentară, compusă din Partidul socialist (fost comunist) și din Mișcarea pentru drepturi și libertăți și-a impus poziția impunînd contractarea unui împrumut extern.
Guvernul Oreșearski a câștigat, se pare prima rundă în partida cu opoziția de dreaptă și cu protestatarii. Majoritatea parlamentară, compusă din Partidul socialist (fost comunist) și din Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, și-a impus poziția cu privire la actualizarea bugetului nu fără ajutorul ascuns al ultranaționaliștilor.
Foarte tensionate au fost dezbaterile în cea de a doua lectură. Opoziția a criticat intenția guvernului de a contracta pe piața externă un împrumut în valoare de 500 de milioane de euro. Deficitul va fi majorat pînă la 2%. Oreșearski promite menținerea datoriei de stat sub 18% din PIB – a doua cea mai mică în cadrul UE după Estonia - cu 10%. Stabilitatea financiară de invidiat în condițiile crizei se datorează însă consiliului monetar introdus în 1997 la propunerea FMI.
Ex-premierul Borisov și-a enervat oponenții cu acuzația că „pregătesc furtul celor 500 de milioane de euro”. Socialiștii și etnicii turci au răspuns amintind că în perioada guvernării sale Borisov a contractat anual sau a scos din rezerva fiscală căte 1,2 miliarde euro pe an.
Protestatarii și noul bloc reformator de dreaptă, au organizat dezbateri publice în piața parlamentului. Intensitatea protestelor însă scade într-un mod simțitor întrucât bulgarii se duc la mare.
Protestatarii nu mai condiționează dialogul cu Oreșearski de anunțarea datei alegerilor anticipate. Ex-premierul Borisov a acceptat pentru prima dată posibilitatea organizării alegerilor în mai 2014, concomitent cu cele europene.
Președintele Rosen Plevneliev, care a intrat într-un conflict tacit cu guvernanții, își va putea