Pe lângă legătura lingvistică, România și Italia se întâlnesc și când vine vorba despre lupta împotriva corupției la nivel înalt.
Pe 1 august fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală de aproximativ 7,3 milioane de euro. Rezolvarea judiciară a acestui dosar a durat mai bine de 6 ani, el fiind înaintat de către procurori în instanță din 2006. După pronunțarea sentinței, Berlusconi a declarat următoarele: „Pentru dăruirea pe care am arătat-o față de țara mea în ultimii 20 de ani și pe măsură ce mă apropii de sfârșitul vieții mele active, am fost recompensat prin acuzații și sentințe care nu au la bază absolut nimic. Aceasta este o țară care nu știe să fie dreaptă. Sentința îmi anulează drepturile politice și libertatea personală“. La rândul lor, avocații domnului Berlusconi au declarat că vor apela la forurile europene și internaționale pentru a dovedi nevinovăția clientului lor și pentru a obține o soluție care să o anuleze pe cea pronunțată de instanța italiană.
Observați asemănările izbitoare cu situația din România – un politician care părea de neatins şi care a deținut trei mandate de premier al Italiei, iar acum este senator, ajunge în fața justiției. Justiția, după ani mulți și proceduri complicate, ajunge la un verdict final și îl sancționează pe politician. Acesta continuă să se apere prin declarații publice – nu, el nu a fost condamnat pentru că nu a plătit taxele (așa cum greșit am putea crede, dacă ne-am baza pe decizia instanței supreme italiene), el, de fapt, este un erou neînțeles, un om care și-a sacrificat întreaga existență pentru țara lui și care acum, la final de carieră, este aruncat la groapa de gunoi a istoriei de către niște magistrați nedrepți, iresponsabili și care au primit de-a lungul timpului puteri prea mari. Așadar, așa cum ne-am ob