Procesul autorului atacului de la Fort Hood începe marţi în Statele Unite. Maiorul Nidal Hasan a ucis 13 oameni şi a rănit peste 30 de persoane când a deschis focul într-o bază militară din Texas, în 2009.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Pe 5 noiembrie 2009, îndată după ora 13:30, Nidal Hasan, atunci în vârstă de 39 de ani intra într-o sală a complexului medical al bazei Fort Hood din statul Texas şi deschidea focul cu un pistol semi-automat, de fabricaţie belgiană.
Maiorul Hasan, care la ora faptei era psihiatru la Fort Hood, trebuie să răspundă acum acuzaţiilor de omor şi tentativă de omor premeditat, un cap de acuzare pentru fiecare dintre cei 13 morţi şi 32 de răniţi.
"Atât Pentagonul, cât şi Poliţia Federală au avut la dispoziţie suficiente indicii pentru a detecta convertirea lui Nidal Hasan la radicalismul islamic violent", aşa formula senatoarea Susan Collins concluzia centrală a raportului unei comisii parlamentare de anchetă. Din motive încă neclarificate, ierarhia militară a ales să ignore atât opiniile fundamentaliste liber exprimate ale ofiţerului de origine palestiniană, cât şi corespondenţa electronică a acestuia cu un imam radical, aflat în vizorul autorităţilor.
Nidal Hasan, care a respins doi avocaţi din oficiu şi a decis în final să se reprezinte singur în faţa judecătoarei Tara Osborn şi a unui juriu compus din 13 ofiţeri de rang superior sau egal cu al său, este pasibil de pedeapsa capitală.
Justiţia militară are dificultăţi în astfel de cazuri. 11 din cele 16 sentinţe de condamnare la moarte pronunţate de curţi marţiale în ultimii 30 de ani au fost anulate în recurs. Procedura de apel durează în medie 15 ani, iar ultima execuţie a avut loc în 1961. Cinci deţinuţi se află la această oră pe culoarul morţii, unul dintre ei de 24 de ani.
Pentagonul a cheltuit aproximativ cinci milioane de do