Ministerul Afacerilor Externe a dispus misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din zonele cu potenţial de risc evaluarea situaţiei pe linie de securitate în scopul clarificării eventualelor ameninţări existente la adresa cetăţenilor români şi informării acestora.
Totodată, MAE le recomandă cetăţenilor români care urmează să călătorească în străinătate să se intereseze asupra condiţiilor de securitate din regiune, inclusiv prin contactarea misiunilor diplomatice ale ţării noastre.
Precizarea diplomaţiei române vine după ce SUA au închis 19 dintre ambasadele şi consulatele pe care le au în Orientul Mijlociu şi în Africa, până pe 10 august, ca urmare a unor ameninţări considerate credibile. Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au închis şi ele pentru moment ambasadele din capitala Yemen, Sanaa.
Norvegia şi-a închis pentru public ambasadele din Arabia Saudită şi Iordania, ca urmare a ameninţărilor cu atentate ale Al-Qaida, a anunţat, luni, Ministerul de Externe de la Oslo.
Potrivit AFP, Norvegia a ridicat totodată nivelul de securitate la alte ambasade ale sale din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi la unele posturi sensibile, precum cel de la Nairobi.
Interpol a lansat sâmbăta trecută o alertă globală de securitate, invitând toate ţările membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească la vigilenţă crescută în faţa ameninţării Al-Qaida.
AFP notează că există cel puţin o ameninţare concretă: într-o înregistrare audio postată pe forumurile jihadiste, şeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a acuzat SUA că au "complotat" cu armata siriană şi cu minoritatea creştină coptă pentru a-l destitui pe preşedintele egiptean Mohamed Morsi, la începutul lunii iulie.
Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa), cu baza în Yemen şi foarte activă, este considerată de SUA drept aripa celei mai periculoase reţele