Publicaţia The Washington Post, care s-a confruntat în ultimii ani cu o scădere a veniturilor, va fi vândută fondatorului site-ului Amazon, pentru 250 de milioane dolari. Vânzarea celebrului cotidian survine într-un moment dificil pentru presa scrisă, un sector fragilizat de influenţa tot mai mare pe care o capătă internetul.
Ultima vânzare de răsunet pe piaţa americană a fost cea a ziarului Boston Globe vândut de cotidianul New York Times contra sumei de 70 de milioane de euro. Cu câteva zile în urmă grupul IBT Media cumpărase revisat Newsweek, alt gigant al presei americane.
Familia Graham, cea care deţinea până acum Washington Post de patru generatii adică de mai bine de 80 de ani, a declarat presei că a decis să vândă cotidianul după ce a descoperit previziunile financiare - sumbre - pentru grupul său. "Geniul dovedit al lui Jeff Bezos în înalta tehnologie dar şi în afaceri, viziunea sa pe termen lung şi calităţile sale umane fac din el un proprietar excepţional pentru Washington Post" a spus Donald Graham, ex-patronul publicaţiei. Pe lângă Washington Post, grupul cu acelaşi nume mai deţine active într-o serie de alte publicaţii.
Washington Post este însă cea mai celebră "marcă" a acestui grup, e un ziar care a marcat istoria presei şi a politicii americane.
În paginile lui Washington Post jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein au scos la iveală scandalul Watergate care avea să provoace demisia preşedintelui Richard Nixon în 1974. E vorba de "scoopul" cel mai faimos din istoria presei dar nu şi singurul. Dovada sunt cele 47 de premii Pulitzer pe care le-au câştigat ziariştii publicaţiei dintre care 6 doar în anul 2008. Ziarul este difuzat în timpul săptămânii în circa 475 de mii de exemplare şi 840 de mii duminica. În ciuda acestui prestigiu şi unor tiraje deloc modeste, ziarul şi grupul Washington Post nu câştigă bani, ba dimp