Reprezentanţii structurilor profesionale şi sindicale din sănătate au ieşit ieri în faţa presei, pentru a explica motivele care au dus la un calendar al protestelor şi pentru a da asigurări că vor merge înainte, dacă nici în ultimul ceas nu vor găsi înţelegere la guvernanţi.
Medicii, personalul sanitar mediu, psihologii, farmaciştii şi medicii dentişti s-au aliat şi la nivelul judeţului, în cursul săptămânii trecute semnând un acord de colaborare, iar astăzi, 6 august, ieşind în faţa reprezentanţilor mass-media pentru a explica ce anume i-a adus în situaţia de a alege între diversele forme de protest, dintre care cea extremă ar fi demisia în masă.
„Corpul medical este în general nemulţumit de nivelul financiar - economic. Poate sunt şi vârfuri, aşa cum s-a mai prezentat, însă veniturile expuse sunt calculate cu sporuri şi gărzi numeroase pentru a se ajunge la acele sume”, a declarat reprezentantul Colegiului Medicilor, medicul Petru Grigore.
Asta în timp ce un medic rezident are un salariu de încadrare de 850 de lei, „o treime din salariul unei asistente”. Nu veniturile personalului sanitar mediu ar fi problema, şi-au corectat medicii declaraţiile, ci lipsa de respect, reflectată în continuare prin lefurile mici pe care le primesc medicii debutanţi.
„Aţi văzut ce a fost în acest an la medicină, un adevărat măcel! De ce credeţi că s-a întâmplat asta?! Pentru că tinerii vor să se specializeze şi să plece în străinătate, unde se câştigă bine. Nimeni nu se gândeşte că din 2007 ne-au plecat 14.000 de medici, iar asta poate însemna o demisie!”, a subliniat, la rândul său, vicepreşedinta Camerei Federative a Medicilor, medicul Eufrosina Brătoi.
Nu doar salariile personalului angajat în sănătate ar fi problema, ci subfinanţarea, pur şi simplu. Din acest motiv membrii coaliţiei cer ca în cel mult trei ani să se ajungă la ac