Miroslav Mişkovici este cel mai puternic om din Serbia şi unul dintre cei mai puternici din Balcani, dar foarte puţină lume a auzit de el până în luna iulie, când a plătit o cauţiune-record de 12 milioane de euro pentru a fi eliberat condiţionat din închisoarea unde îşi petrecuse ultimele şapte luni.
În 2001, Mişkovici a fost răpit şi eliberat a doua zi în schimbul unei răscumpărări de 5 milioane de dolari. Cine este însă acest oligarh misterios din Balcani?
Motivul pentru care nici măcar sârbii n-au auzit de Mişkovici este că acesta a preferat întotdeauna să rămână în umbră, de unde să controleze politicienii şi media. Potrivit ziariştilor sârbi citaţi de New York Times, Mişkovici obişnuia chiar să plătească jurnalişti ca să nu scrie nimic despre el.
Cauza acestei timidităţi poate fi găsită într-o telegramă a ambasadei americane la Belgrad publicată de Wikieaks în care este amintit cazul unui alt oligarh sârb, Bogoljub Karici, care, atunci când a vrut să intre în politică, s-a trezit că îi este confiscată televiziunea de către stat şi cu acuzaţii de corupţie care l-au făcut să fugă din ţară.
Mari admiratori ai Rusiei, liderii de la Belgrad au învăţat lecţia predată de Putin. Acum a venit rândul lui Mişkovici. La Belgrad nu se ştie niciodată cum se termină astfel de lucruri, dacă ne gândim cum a fost asasinat fostul premier Zoran Djindjici de către clanul mafiot din Zemun.
Ce nu putea spune ambasadorul SUA
Ca toţi oligarhii sârbi, şi Mişkovici provine din anturajul fostului dictator, Slobodan Miloşevici, sub care a ocupat pentru scurtă vreme un post de vicepremier pentru privatizarea industriei. După ce a demisionat, a fondat o societate de import-export, Delta 2M, care, scrie New York Times, vindea de toate, de la jucării şi ciocolată până la patine cu rotile.
Ce a făcut, de fapt, a fost contrabandă. În anii ’90, în perio