În România nu se poate preciza numărul exact al oamenilor strazii, dar zeci sau chiar sute de mii de români nu au un adăpost deasupra capului. Îi vedem pe aceştia în jurul nostru, în gări, pe lângă pieţe sau prin parcuri, dormind pe unde apucă, şi îi definim ca fiind aurolaci. Numărul acestora se îngroaşă pe zi ce trece, acestora adăugându-li-se şi copiii din centrele de plasament care ajung în stradă după împlinirea vârstei de 18 ani. Strada este locul cel mai probabil pentru a fi o victimă a unui abuz sexual, a violenţei sau a unei infracţiuni.
Tinerii care ajung în stradă sunt consecicţa familiilor destrămate, alcoolului, sărăciei ori abuzului domestic. În concluzie, o consecinţă a faptului că societatea românească prezintă multiple disfuncţionalităţi şi nu a produs încă reale mecanisme de integrare socială. Acesta este motivul pentru care Federaţia de Minifotbal din România anunţă semnarea unui parteneriat de colaborare cu Asociaţia Fotbal de Stradă prin care se crează în cadrul federaţiei de minifotbal un departament de integrare socială care îşi propune promovarea minifotbalul ca un instrument de dezvoltare şi integrare socială şi de şanse egale, având în vedere funcţiile sociale, economice, educaţionale, culturale şi de recreere a acestuia. Asociaţia Fotbal de Stradă este cea care realizează în prezent selecţia echipei naţionale pentru Homeless World Cup.
Naţionala formată din oameni ai străzii a participat până acum la cinci Campionate Mondiale, iar anul acesta a câștigat primul titlu europen în urma campionatului de la München. În România, Cătălin Măruţă este ambasador Homless World Cup şi un real susţinător al acestui demers. Echipa naţională a României formată exclusiv din oameni ai străzii va participa la cea de-a XI-a ediţie a Homeless World Cup care va avea loc la Poznan, Polonia, în perioada 10-18 august a.c. „Prin acest proiec