Declanşarea alertei de terorism, care a dus la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane din lumea arabă, inclusiv la atenţionarea cetăţenilor americani de a părăsi 'imediat' Yemenul şi evacuarea personalului ambasadei britanice din această ţară, şi efectele scandalului Snowden nu sunt coincidenţe, scrie Deutsche Welle. Presa germană susţine că, prin provocarea acestei alerte, NSA a dorit să-şi demonstreze încă o dată utilitatea.
Totuşi, decizia Washingtonului de a stârni panica teroristă se justifică prin obţinerea unor mesaje despre ameninţări privind posibile atentate, între liderii Al-Qaida, scrie Mediafax. Mai mult, cetăţenii americani din Yemen au fost avertizaţi să părăsească această ţară, pe fondul intensificării activităţii filialei acestei mişcări în Peninsula Arabă (AQPA).
Ignorarea pericolului implică riscuri
Potrivit publicaţiei germane Mitteldeutsche Zeitung, alerta antiteroristă are în spate o strategie NSA. Chiar dacă cetăţenii nu vor şti niciodată dacă alerta de terorism se justifică, se concretizează bănuiala că atunci când se discută despre spionaj oamenii pot fi uşor manipulaţi, scrie publicaţia olandeză De Telegraaf, care avertizează că alerta teroristă trebuie luată în serios în condiţiile în care în ultima perioadă Al Qaida s-a adaptat şi s-a diseminat, făcând combaterea ei mai dificilă. Pregătirea unor noi atentate de către islamişti ar fi fost descoperită de NSA, ceea ce, conform unor politicieni americani, dovedeşte utilitatea programelor masivelor supravegheri ale comunicaţiilor. Unele voci susţin că alerta întoarce privirile dinspre scandalul de spionaj spre pericolul terorist, dar nu putem ignora premisa că o ameninţare teroristă există în realitate riscând repetarea unor evenimente tragice.
Evacuare americană în Yemen
Administraţia Obama a închis reprezentanţele diplomatice în urma interceptării, săp