Guvernul ungar a mai făcut un pas în ofensiva pentru întărirea controlului în sectoarele strategice după ce Banca Centrală Europeană a dat undă verde integrării autorităţii de supraveghere financiară în Banca Naţională a Ungariei. Activitatea băncilor şi a altor instituţii finananciare va fi controlată astfel direct de instituţia condusă de guvernatorul Gyorgy Matolcsy, fost ministru al economiei şi arhitectul planurilor de relansare ale premierului Viktor Orban.
Dacă guvernul justifică integrarea spunând că aceasta este „o condiţie de bază pentru urmărirea şi controlarea pericolelor sistemice care pun în pericol stabilitatea sistemului financiar ca întreg“, BCE subliniază că în statele membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale cu o piaţă financiară relativ mică, precum Ungaria, sunt argumente puternice pentru concentrarea responsabilităţilor de supraveghere şi macroprudenţiale într-o singură autoritate.
România are abia din aprilie anul acesta o autoritate unică de supraveghere financiară, după desfiinţarea autorităţilor sectoriale. ASF este separată de Banca Naţională a României.
„BCE salută integrarea autorităţii ungare de supraveghere financiară (PSzAF) în banca centrală (MNB), în condiţiile în care acest cadru instituţional va îmbunătăţi capacitatea MNB de a proteja stabilitatea financiară şi preveni sau tempera riscurile sistemice“, se arată în analiza BCE privind planul ungar.
Acceptul BCE era esenţial pentru planurile guvernului
Pentru ca fuziunea să se poată face, guvernul a aprobat în acest sens modificarea Constituţiei, amendamentele fiind înaintate parlamentului în iunie, însă preşedintele comisiei economice a Parlamentului, Antal Rogan, nu a permis votul final înainte ca BCE să-şi anunţe părerea. Pe lângă responsabilităţi de supraveghere a pieţei banilor, capitalului şi asigurărilor, integrarea conferă