Intenţia anunţată public de a obţine cetăţenia Republicii Moldova, după încheierea mandatului de preşedinte al României, de către Traian Băsescu a isterizat mass-media moscovite.
Totul a pornit de la declaraţiile unioniste făcute de Traian Băsescu în timpul recentei sale vizite la Chişinău, unde a fost întâmpinat cu căldură. Şeful statului român a spus că este decis "categoric" să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară: "Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am eu pe amândouă. E o chestiune sentimentală. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aş bucura să fiu şi cetăţean al Republicii Moldova. Ar exprima ceea ce simt”, a spus Băsescu.
Panică mediatică la Moscova
Anunţul că vrea cetăţenia Moldovei i-a pus pe jar pe politicienii şi analiştii politici ruşi, care au exprimat, la unison, temerea că Băsescu ar intenţiona să intre în politică la Chişinău. Suspiciunile s-au accentuat după ce basarabeanul Eugen Tomac a devenit preşedinte interimar al Partidului Mişcarea Populară, partid care s-a declarat „partener al preşedintelui Băsescu”.
A urmat o altă declaraţie a şefului statului român, prentru presa română, prin care el a exclus posibilitatea unei cariere politice la Chişinău, dar sâmbătă, aflat la Sulina, în mijlocul tinerilor moldoveni de la tabara ARC, Traian Băsescu a reaprins spiritele. El nu a mai oferit acelaşi „nu” răspicat când a fost întrebat dacă va candida la preşedinţia Republicii Moldova: “Pentru a putea candida în Republica Moldova, trebuie să ai cetăţenie şi să fi locuit 10 ani pe teritoriul acestui stat”, a menţionat preşedintele Băsescu.
El a promis că va discuta cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Educaţiei despre posibilitatea ca şi tinerii români care învaţă în afara graniţelor s