Elena Udrea si-a anuntat candidatura la presedintie. Scenariul ”Al. Ioan Cuza” nu a fost invalidat, dimpotriva. Orice varianta ramane in picioare. Candidatura pe care a lansat-o vicepresedintele PDL a fost conditionata de miscarile USL, de candidatura lui Victor Ponta, de situatia politica din 2014. La nivelul opiniei publice se da semnalul cursei electorale. Udrea isi asuma candidatura, dar lasa deschise optiuni viitoare.
Cui foloseste aprinderea fitilului, cu un an si mai bine inainte de momentul electoral 2014? Nu este o greseala intrarea in cursa atat de devreme? Din pacate, pentru adversarii Elenei Udrea, nu!
In primul rand, castiga in planul imaginii. Orice atacuri ale liderilor USL vor fi puse, de acum, pe seama temerilor starnite de aceasta candidatura. La fel, reclamatiile Corpului de control, auditurile etc. Cota unui candidat la presedintie creste automat: una este sa fii un parlamentar oarecare, printre 500 de colegi, alta sa fii challenger-ul lui Antonescu sau Ponta.
Principala lovitura ii este administrata lui Vasile Blaga. Echipa care conduce PDL nu are niciun candidat serios la prezidentiale. Raspunsurile la aceasta intrebare au fost simple trageri de timp, dupa care a venit vacanta, care a pustiit sediul din Modrogan. Daca s-ar da curs amenintarii lui Cezar Preda, si ar fi data afara din partid Udrea, nu este exclusa o mare rusine pentru un partid ”democrat”: invalidarea dictatului in Instanta. Daca ramane, nu poti sa-i opui niciun alt nume pentru presedintie. Iar daca e candidatul pentru Cotroceni al PDL, ce cauta Blaga la sefia partidului? Daca trece timpul si PDL nu incepe sa creasca in sondaje, ba chiar scade, pentru ca isi disputa acelasi electorat cu PMP, pedelistii vor fi ceva mai critici cu echipa Blaga. Dupa europarlamentare, nu vad cum poate fi evitat un congres extraordinar, in care sa se rejoace meciul din mai 2013. @N