Autorităţile au în vedere să elimine cauzele care împiedică restructurarea extrajudiciară a datoriilor debitorilor bancari, precum şi lichidarea împrumuturilor neperformante (ÎNP), conform unui draft al Scrisorii de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Având în vedere povara substanţială reprezentată de ÎNP, autorităţile vor elimina, acolo unde este posibil acest lucru, impedimentele în calea restructurării extrajudiciare a datoriilor companiilor şi populaţiei şi a lichidării ÎNP", arată documentul, care adaugă că Banca Naţională a României (BNR) a precizat într-o scrisoare către sectorul bancar că, în conformitate cu cadrul IFRS, băncile nu trebuie să epuizeze toate mijloacele legale pentru a elimina ÎNP integral provizionate din bilanţurile lor.
Banca Centrală se angajează să încurajeze instituţiile de credit cu cadru IFRS să elimine ÎNP integral provizionate din bilanţuri (mai ales în cazul împrumuturilor de consum negarantate) înainte de o astfel de epuizare, potrivit documentului citat.
"Pentru a menţine o atitudine de provizionare prudentă în ceea ce priveşte tratamentul garanţiilor colaterale, BNR nu va lua în considerare deduceri suplimentare ale garanţiilor colaterale decât dacă se realizează progrese considerabile în eliminarea ÎNP ale băncilor pentru creditele (de consum) negarantate. Orice modificare adusă pe viitor actualului regim va fi agreată cu FMI şi CE", se arată în scrisoare. Filtrul prudenţial ar urma să se menţină în forma sa actuală, în concordanţă cu evoluţiile în desfăşurare în materie de reglementări UE.
"Pentru a stimula dezvoltarea unei pieţe a datoriilor viabile, fără probleme, vom soluţiona posibilele discrepanţe între reglementările codului fis¬cal şi regulile de contabilitate IFRS privind tratamentul ÎNP vândute companiilor naţionale de gestionare a datoriilor în conformitate cu rezultatul procesului d