Un tribunal din Ungaria s-a pronunțat în cazul asasinatelor și atacurilor în serie comise cu începere din februarie 2008 până în august 2009 contra romilor. Sase oameni au murit, multe persoane au fost rănite, iar casele lor, incendiate. În total au avut loc nouă atacuri, s-au tras 78 de focuri de armă și s-au aruncat 11 cockteiluri Molotov.
Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari
Atacurile s-au executat cu arme și explozibili deținute ilegal. Tribunalul a stabilit că aceste crime au fost săvârșite în mod premeditat și cu deosebită cruzime, în grup organizat, iar motivația lor a fost expres rasistă. Trei făptași au fost condamnați la închisoare pe viață, iar unul, care le-a servit drept șofer, la 13 ani de închisoare.
Ancheta a stabilit că ucigașii au proferat idei rasiste, apropiate de ideologia național-socialistă. Presa a dezvăluit că făptașii erau apropiați de partidul de extremă-dreaptă Jobbik, iar unii dintre ei participaseră activ la manifestările anti-rome ale partidului și la adunările Gărzii Ungare, organizație paramilitară a sus-numitului partid, între timp desființată prin lege.
Actele criminale au fost executate cu un cumplit sânge-rece și sadism, un băiețel de cinci ani de exemplu a fost împușcat din spate, în timp ce încerca să fugă, o altă victimă a fost ucisă în timp ce dormea. Reactiile
Seria de crime și apoi procesul au fost urmărite cu mare atenție de întreaga comunitate romă, de presă și organizațiile de apărare a drepturilor omului. S-a evidențiat în acest context marea întârziere și greșelile pe care l-a comis Poliția în cursul seriei de atentate, faptul că o reacție mai promptă a autorităților ar fi micșorat numărul victimelor.
Presa și reprezentanții romilor, ai organizațiilor civice au criticat ancheta Poliției și Procuraturii, care nu au investigat originea sprijinului material al s