Guvernul ar avea în plan să reducă, din nou, numărul de membri ai conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unor variante ale Scrisorii de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Astfel, activitatea Autorităţii înfiinţate, anul acesta, prin comasarea instituţiilor de supraveghere din piaţa de capital, asigurări şi pensii private - CNVM, CSA şi CNVM ar putea fi tulburată din nou de luptele pentru fotoliile din conducere.
Deşi abia ieşise din faşă în aprilie, ASF a rămas, în iunie, cu numai 11 din cei 17 membri iniţiali, după ce FMI a cerut Guvernului modificarea legislaţiei Autorităţii şi selectarea conducătorilor pe criterii profesionale, precum şi definirea mai bună a conflictului de interese.
Şase din cei doisprezece membri neexecutivi ai ASF au părăsit instituţia, în timp ce echipa de executivi a fost păstrată.
Se pare că FMI nu a fost mulţumit cu schimbarea, de vreme ce subiectul ASF este repus pe tapet.
În presă este reluată o variantă a draftului scrisorii de intenţie către FMI care precizează că numărul membrilor ASF va fi de maxim nouă, în timp ce o altă variantă, se pare anterioară acesteia, avansează cifra de şapte membri pentru conducerea Autorităţii.
Potrivit draftului, până la finele lunii septembrie, Guvernul ar urma să se asigure că "aranjamentele legislative şi instituţionale ale ASF vor fi amendate, pentru a fi armonizate cu cele mai bune practici internaţionale". Aranjamentele privesc dimensiunea consiliului de administraţie şi a celui director ale Autorităţii, calificările profesionale minime necesare pe care trebuie să le aibă membrii consiliului, protecţia prevăzută de lege pentru personalul şi instituţia de supraveghere şi evitarea conflictului de interese, în mod deosebit legătura acestor membri cu membrii Parlamentului şi cu partidele politice.
ASF ar urma să sporea