BNR a tăiat dobânda cheie la 4,5% şi speră ca piaţa să urmeze tendinţa şi să taie din dobânzile la credite. Se va întâmpla asta sau vor fi loviţi doar deponenţii?
Creditul în valută e pe cale de dispariţie în România, iar statul ar vrea să-l pună în locul lui pe cel în lei. După ce Banca centrală a decis să elimine creditul de consum în valută, singurul care mai mişcă, creditul ipotecar, cel din Prima Casă, va fi tot în lei.
După câţiva ani în care Occidentul a făcut quantitative easing la scară largă, a venit şi vremea BNR să relaxeze politica monetară, după ce a tăiat 0,75 pp din dobânda cheie în două luni, parte a unui ciclu, după cum anunţau oficialii băncii.
Guvernatorul Mugur Isărescu trage speranţa că băncile vor prelua iniţiativa BNR şi vor scădea dobânda la creditele noi, deşi instituţia din strada Doamnei recunoaşte că mecanismul de transmisie e cam înţepenit.
„Transmiterea [impulsului de politică monetară] asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile noi în monedă naţională acordate companiilor şi populaţiei rămâne însă relativ înceată”, se arată în comunicatul de după şedinţa de politică Consiliului de Administraţie al BNR de ieri.
Dacă până acum politica monetară nu prea a funcţionat şi în sensul scăderii dobânzilor la credite, Isărescu doreşte să o facă să funcţioneze de acum, adresând sfaturi bancherilor, prin intermediul presei.
Guvernatorul crede că ar fi în interesul băncilor să ieftinească împrumuturile în lei.
“Sperăm că băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie de clienţi. Transmisia, cred eu, se va face mai repede. Cred că băncile vor vedea pozitiv această decizie (…) Mai este câmp foarte mare pentru a reduce costurile creditarii în lei. Este în interesul lor să o facă cât mai repede”, a declarat Isărescu, care speră, din nou, că în septembrie va vedea efectul deciziei de azi în oferta bănc