Reprezentanţii ţărilor membre din Mercosur au reiterat în întâlnirea de luni cu Secretarul General al ONU „indignarea lor” faţă de practica spionajului folosit de Statele Unite şi au prezentat opiniile lor privind operaţiunile de spionaj.
„Este vorba de a trage un semnal de alarmă privind practicile care generează probleme serioase pentru suveranitatea statelor şi încrederea necesară dată de relaţia între state şi drepturile oamenilor la viaţa privată şi accesul la informaţii”, a declarat ministrul de Externe brazilian, Antonio de Aguir Patriota, citat de „Le Monde”.
Omologul venezuelean, Elias Juas Milano, a cărui ţară deţine preşedenţia Mercosur a vorbit, de asemenea, de „îngrijorarea şi indignarea” faţă modul în care au fost încălcate principiile internaţionale ale drepturilor omului.
Potrivit unei declaraţii emise luni Secretariatul General al ONU, Ban Ki-Moon „a subliniat necesitatea de a păstra drepturile fundamentale” privind viaţa privată. De asemenea, el „a reafirmat că un şef de stat şi personalul care se ocupă de transportul acestuia au imunitate”, cu referire la incidentul în care avionului preşedintelui bolivian, Evo Morales, nu i s-a permis intrarea în spaţiul aerian al mai multor state europene.
Întrebat de măsurile concrete pe care Mercosur le cere Organizaţiei Naţiunilor Unite, ministrul de Externe brazilian a reamintit că pentru moment este nevoie de „un avertisment” şi membrii organizaţiei sud-americane „vor realiza diferite iniţiative”.
Cu ocazia summit-ului de la Montevideo, din iulie, liderii Mercosur au cerut ca operaţiunile de spionaj „să înceteze imediat” şi au cerut „o explicaţie a motivaţiei şi consecinţelor” acestor operaţiuni.