Intreprinderea Electroputere Craiova a fost transformata in centru comercialFostele platforme industriale, mandria epocii lui Ceausescu, au intrat in amintire. Pe terenurile lor se ridica astazi centre comerciale. Istoria imobiliara a marilor orase a fost redirectionata de macazul denumit "profit". Se putea si altfel?
Economia comunista nu mai satisfacea nevoile populatiei la sfarsitul anilor '80. Romanii nu mai aveau, in cantitati suficiente, cele necesare traiului: alimente, termoficare, bunuri de larg consum etc.
Industria nu mai tinea pasul cu realitatile vremii. Fabricile si uzinele, tributare unor tehnologii invechite, consumau multa energie pentru produse necompetitive pe plan mondial. Multe dintre ele lucrau "pe stoc".
Presa anilor '90 reflecta agonia intreprinderilor socialiste
Dupa evenimentele din 1989, politicienii de toate culorile succedati la guvernare, mai de voie, mai de nevoie, au inceput tot mai mult sa gandeasca in termeni de profit. Si atunci ce era de facut cu fostele unitati productive, de acum perdante pe o piata mondiala tot mai dura?
Decat o zona parasita si toxica, mai bine un mall
Deja mai interesante in plan imobiliar, acestea intrasera in categoria denumita in limbaj de specialitate "proprietati de tip Brownfield" (foste platforme industriale sau comerciale abandonate, neutilizate, care pot fi contaminate cu substante periculoase, sau pur si simplu proprietati parasite).
"In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip Brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane", declara anul trecut Randy Tharp, managing director la Epstein Architecture & Engineering, companie internationala de proiectare.