Vremurile pieţelor ticsite de ţărani care pretind că vând cârnaţi şi brânză tradiţionale sunt pe cale să apună. Ministerul Agriculturii pregăteşte un ordin prin care cei care vând produse tradiţionale trebuie să demonstreze că le-au făcut manual.
Marca „tradiţional” afişată pe produsele alimentare va deveni extrem de selectivă. Un ordin de atestare a produselor tradiţionale, iniţiat de Ministerul Agriculturii, va înăspri condiţiile de utilizare a acestui cuvânt care, prin simpla lui prezenţă, triplează preţul acestor alimente. Potrivit proiectului de act normativ, produsele vor trebui făcute manual ca să poarte denumirea de tradiţional. „S-a comis şi o greşeală, legislaţia a fost extrem de permisivă, astfel încât foarte mulţi şi-au putut face produse tradiţionale din mai nimic. Acum se va trece la o reevaluare a tot ce înseamnă produse tradiţionale, vor rămâne cele care îndeplinesc condiţiile. Din peste 4.500 de produse tradiţionale atestate până acum, vor rămâne, poate, câteva sute”, ne-a declarat Sorin Chelmu, secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii.
Materie primă doar din zona de producţie
„Unele dintre produsele vândute de ţărani în pieţe nu sunt deloc tradiţionale. Îi vom verifica pe toţi ca să vedem dacă fac produse tradiţionale, le dăm un nou atestat, un logo cu însemnele Ministerului Agriculturii pentru a fi pus pe fiecare produs, care să autentifice tradiţionalitatea. Punem condiţii noi referitoare la zona de producţie, la materia primă, care trebuie să fie în zona de producţie”, ne-a precizat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii.
4.500 de produse sunt atestate în prezent ca fiind tradiţionale româneşti.
„Să nu-mi aducă materii prime din Ungaria şi să spună că fac produse tradiţionale româneşti.” VIOREL MORĂRESCU, director general în