Fondul Monetar Internaţional recomandă Franţei, în raportul său anual, să-şi încetinească ritmul de reducere a deficitului public, pentru a nu compromite o relansare a economiei încă fragile. Parisul ar trebui să-şi concentreze eforturile doar pe reducerea cheltuielilor, mai spune FMI.
"Până la finele anului în curs, Guvernul francez va fi realizat două treimi din efortul demarat în 2011 pentru a-şi stabiliza deficitele. Dat fiind acest bilanţ şi faptul că relansarea economică este în continuare ezitantă, Guvernul francez ar trebui să-şi încetinească ritmul acestei ajustări", argumentează FMI.
Instituţia prevede că Franţa va termina 2013 cu un deficit de 3,9% din PIB-ul ţării, puţin peste cele 3,7 procente preconizate de Guvernul socialist, Guvern ce recunscuse însă că ipoteza va fi depăşită "un pic". Iniţial, Franţa se angajase pe lângă partenerii săi europeni că-şi va reduce la 3% deficitul chiar de anul acesta, dar obţinuse ulterior o amânare de doi ani, pentru a-şi atinge obiectivul.
Fondul Monetar Internaţional preconizează ca această reducere să se facă mai degrabă prin diminuarea cheltuielilor publice, decât printr-o mărire a impozitelor. În particular, la securitatea socială şi la colectivităţile locale ar mai exista marje de progresie pentru reducerea cheltuielilor, scrie FMI în raportul său anual.
Totodată, instituţia insistă pe faptul că mai trebuie realizate reforme structurale, chiar dacă progresele realizate deja până acum sunt apreciate. În particular, Guvernul de la Paris este invitat să-şi aprofundeze reforma pieţei muncii şi să-şi deschidă mai mult către concurenţă pieţele de bunuri şi de servicii.
În sfârşit, pe plan social, FMI estimează că şomajul va mai creşte în Franţa până anul viitor, pentru a culmina la 11,6% din populaţia activă a ţării, după care spre finele lui 2014 tendinţa se va inversa. O prezicere c