Stresul cronic suferit de copii în primele luni de viaţă conduce la obezitate. Rezultatele unui studiu american au aratătat că tensiunea psihică resimţită în copilărie este o cauză importantă care duce la creşterea numărului de persoane cu greutatea peste medie.
Chiar dacă cercetările anterioare au descoperit că stresul de scurtă durată stimulează actvitatea cerebrală şi îmbunătăţeşte memoria, un grup de experţi americani arată că, de fapt, situaţiile stresante din copilărie cresc riscul de obezitate.
Specialiştii susţin că persoanele care au supravieţuit în condiţii de stres, pe durata copilăriei, vor duce, mai târziu, o luptă cu surplusul de kilograme. Centrul din S.U.A care a condus studiul a dorit să afle mai multe detalii legate de comportamentul alimentar şi a efectuat o serie de teste pe rozătoare.
Concluziile expermientului efectuat pe şobolani au arătat că rozătoarele care, la naşterere, erau expuse stresului au dezvoltat, mai târziu, o constituţie robustă.
Acestea sunt primele teorii care demonstrează că preferinţele alimentare sunt influenţate de expunerea prematură la stres, a explicat Tania Machando, autoarea studiului
Experţii din cadrul centrelor de prevenire şi control a bolilor din S.U.A au susţinut că mai mult de şase milioane de persoane care suferă de obezitate şi obezitate morbidă au trăit, în copilărie, diverse traume, precum pierderea unui membru din familie sau divorţul părinţilor. Scenariul se repetă şi în cazul celor care au fost abuzaţi fizic sau verbal.