In Romania nu se poate preciza numarul exact al oamenilor strazii, dar zeci sau chiar sute de mii de romani nu au un adapost deasupra capului. Ii vedem pe acestia in jurul nostru, in gari, pe langa piete sau prin parcuri, dormind pe unde apuca, si ii definim ca fiind aurolaci. Numarul acestora se ingroasa pe zi ce trece, acestora adaugandu-li-se si copiii din centrele de plasament care ajung in strada dupa implinirea varstei de 18 ani.
Strada este locul cel mai probabil pentru a fi o victima a unui abuz sexual, a violentei sau a unei infractiuni. Tinerii care ajung in strada sunt consecinta familiilor destramate, alcoolului, saraciei ori abuzului domestic. In concluzie, o consecinta a faptului ca societatea romaneasca prezinta multiple disfunctionalitati si nu a produs inca reale mecanisme de integrare sociala.
Acesta este motivul pentru care Federatia de Minifotbal din Romania anunta semnarea unui parteneriat de colaborare cu Asociatia Fotbal de Strada prin care se creaza in cadrul federatiei de minifotbal un departament de integrare sociala care isi propune promovarea minifotbalul ca un instrument de dezvoltare si integrare sociala si de sanse egale, avand in vedere functiile sociale, economice, educationale, culturale si de recreere a acestuia. Asociatia Fotbal de Strada este cea care realizeaza in prezent selectia echipei nationale pentru Homeless World Cup. Nationala formata din oameni ai strazii a participat pana acum la cinci Campionate Mondiale, iar anul acesta a castigat primul titlu europen in urma campionatului de la M�nchen. In Romania, Catalin Maruta este ambasador Homless World Cup si un real sustinator al acestui demers.
Echipa nationala a Romaniei formata exclusiv din oameni ai strazii va participa la cea de-a XI-a editie a Homeless World Cup care va avea loc la Poznan, Polonia, in perioada 10-18 august a.c.
”Prin acest