Mugur Isărescu, românul cu cel mai stabil serviciu după Nicolae Ceaușescu, se pregătește de alegeri. În 2014 îi expiră mandatul la BNR și e foarte improbabil să mai primească unul. Un stol întreg de corbi politici îi pîndește postul, iar o majoritate de 70% nu are probleme să instaleze pe cine poftește. Isărescu are deci de ales între vinărie și președinție, iar alegerea nu se arată grea deloc. În ultimele două săptămîni a lăsat baltă laconismul și prudența și a început să vorbească pe șleau despre viziune, resurse și infrastructuri. Discursul sună a liberalism brătienist, cu celebrul "Prin noi înșine" pîndind în fiecare frază. Primul accent trebuie pus pe viziune, zice Mugurel.
"Al doilea accent trebuie pus pe resursele interne, nu pe cele externe. Nu mă refer doar la resurse naturale, ci și la cele umane. La forța de muncă, care e un factor esențial al creșterii. Mă mai refer la alte active, cum este pămîntul. Încă nu e introdus cum trebuie în circuitul fiscal. Drepturile de proprietate încă sînt neclare, justiția funcționează așa cum funcționează", mai zice șoricelul mut pînă mai ieri, transformat azi în critic al clasei politice. Prin urmare, Crin Antonescu are deja un competitor pe culoarul său. Dacă adăugăm la asta lunga și poate necesara tradiție a BNR de a lucra sub acoperirea și imperativele serviciului, e de înțeles de ce Băsescu e așa de vesel și de relaxat de vreo două săptămîni încoace.
Mugur Isărescu, românul cu cel mai stabil serviciu după Nicolae Ceaușescu, se pregătește de alegeri. În 2014 îi expiră mandatul la BNR și e foarte improbabil să mai primească unul. Un stol întreg de corbi politici îi pîndește postul, iar o majoritate de 70% nu are probleme să instaleze pe cine poftește. Isărescu are deci de ales între vinărie și președinție, iar alegerea nu se arată grea deloc. În ultimele două săptămîni a lăsat baltă laconismul și