Comisia judeţeană de fond funciar a validat cererile de retrocedare în comunele din jurul Romanului. Proprietare asupra cimitirelor, parohiile vor trebui să aloce fonduri pentru lucrări de întreţinere.
Cele mai multe dintre cimitirele din mediul rural au ajuns în proprietatea parohiilor. Cererile de retrocedare a cimitirelor parohiale au fost înaintate consiliilor locale de clerul ortodox, la începutul acestui an. Dacă, până acum, terenurile cu destinaţie de cimitire erau administrate de consiliile locale, după validarea cererilor de retrocedare de către comisia judeţeană de fond funciar, aceste terenuri sunt gestionate de parohii, în baza titlurilor de proprietate emise.
Chiar dacă terenurile ocupate de cimitire nu vor fi impozitate, preoţii vor trebui să umble la cutia milei pentru a întreprinde amenajări şi lucrări de întreţinere a acestora, sarcină dusă la îndeplinire, până acum, de autorităţile locale.
În comuna Bozieni, de exemplu, sunt cinci parohii: Cuci, Bozieni, Crăieşti, Iucşa şi Băneasa, recent înfiinţată. Fiecare cimitir din comună are, în medie, 5.000 de metri pătraţi. “Aceste cimitire nu erau nici în proprietatea noastră, nici în cea a bisericii. Nu sunt terenuri aducătoare de profit, aşa încât primăria nu a pierdut nimic”, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.
După 1990, comisia judeţeană de fond funciar nu a validat cererile de revendicare pentru terenurile ocupate de cimitire, cu motivarea că terenul acestora aparţine oamenilor. În acest an, comisia judeţeană de fond funciar a dat câştig de cauză parohiilor. “Problema retrocedării terenurilor pe care sunt amplasate cimitire nu a fost încă soluţionată la nivelul Consiliului Local. Având în vedere că în comună nu există alte confesiuni, ne gândim să dăm în administrare parohiilor cimitirele din comună. O situaţie specială este în satele Stăniţa şi Poienile Oa