Gazeta de Sud, cel mai important cotidian regional din România, protestează împotriva atacurilor, amenințărilor și încercărilor de limitare a dreptului la liberă informare la care sunt supuși jurnaliştii săi de către Primăria Craiova, de instituțiile subordonate acesteia și de către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Din momentul preluării mandatului în anul 2012, primarul Craiovei a demarat o campanie de defăimare și cenzură la adresa Gazetei de Sud și a jurnaliștilor săi. Atacurile au fost nelipsite atât pe pagina personală de Facebook a Liei Olguța Vasilescu, cât și în materialele emise de biroul de presă al Primăriei Craiova, ca urmare a deranjului provocat de articolele publicate de-a lungul timpului, ce prezentau activitatea primăriei, a instituțiilor din subordinea sa și afacerile din bani publici derulate de acestea.
În prima fază, Gazeta de Sud a fost scoasă din lista instituțiilor mass-media cărora li se trimit comunicate de presă despre organizarea unor evenimente de interes public şi a conferinţelor de presă. În acest fel, s-a încercat limitarea dreptului la informare a celor 88.000 de cititori zilnici ai Gazetei de Sud (potrivit celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă furnizat de BRAT) și, implicit, prin privarea de informații, dreptul la liberă exprimare al jurnaliștilor Gazetei de Sud. În plus, toți angajații Primăriei Craiova, precum şi cei ai instituțiilor și regiilor subordonate acesteia au fost instruiți să NU discute cu redactorii Gazetei de Sud.
În ciuda încercărilor continue de a-i descuraja, jurnaliştii Gazetei de Sud și-au practicat meseria la același standard cu care și-au obișnuit cititorii în ultimii 18 ani, respectând Codul Deontologic Unic (GdS a fost printre inițiatorii acestuia).
La orice subiect ce viza activitatea primăriei, atent documentat şi bazat pe informaţii solide, aceștia au cerut în cont