O poveste cu zeci de mii de euro şi „activităţi culturale la bara de inox”
Se află în fruntea unor instituţii aşezate faţă în faţă pe bulevardul C.D. Loga şi, mai nou, îşi trimit „săgeţi otrăvite”. Este vorba despre unul dintre viceprimarii Timişoarei, Traian Stoia, şi despre directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Coriolan Gârboni. Cei doi sunt protagoniştii celui mai nou scandal scos la lumină de incursiunile viceprimarului în afacerile mai vechi ale primăriei.
Fundaţia Academică Culturală Timişoara, un ONG condus de Ioan Gârboni, a închiriat în 2007 o parte a bastionului din Piaţa 700: 203 metri pătraţi în interior şi 470 de metri pătraţi în grădină. Contractul de închiriere a fost încheiat pe o durată de 5 ani, până la 30 septembrie 2012. Conform contractului, plata chiriei se făcea până cel târziu în ultima zi a lunii, nerespectarea acestui termen generând penalităţi de 5% pe zi, urmate de anularea înţelegerii. Viceprimarul Stoia susţine că fundaţia nu a respectat niciodată contractul. Mai mult, ar fi oferit spaţiul, printr-un contract de comodat, firmei SC Versatil SRL, care are ca unic acţionar Fundaţia Academică Culturală Timişoara. Mişcarea ar fi trebuit aprobată de proprietar, adică de primărie, dar primăria nu a fost înştiinţată. Imediat după subînchiriere, s-a schimbat modul de funcţionare şi s-a permis amenajarea unui bar. De asemenea, potrivit spuselor viceprimarului, s-a obţinut dreptul de a prezenta spectacole în spaţiul închiriat. În urma unui control efectual pe data de 2 februarie 2010, s-a constatat că spectacolele oferite implicau o bară de inox şi nişte domnişoare care dansau în jurul ei. Cu alte cuvinte, spaţiul se trasformase într-un club de noapte.
Datorii de 60.000 de lei către primărie
După controlul din 2010, contractul de închiere şi-a păstrat valabilitatea, în ciuda neregulilor constatate. Între timp, contractul