Cum scandalul de spionaj cauzat de NSA continuă să facă valuri în presa europeană, ministrul german de justiţie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a vorbit despre posibilitatea adoptării unor noi măsuri, concrete, pentru pedepsirea corporaţiilor americane care participă la activităţile de spionaj ale SUA.
Într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, ministrul liberal a cerut adoptarea unor legi la nivelul întregii UE, prin care să se reglementeze protecţia informaţiilor, şi a declarat că, odată ce aceste legi vor fi intrat în vigoare, “companiilor din Statele Unite care nu se vor supune acestor standarde ar trebui să li se interzică să mai facă afaceri pe piaţa europeană”.
Leutheusser-Schnarrenberger a declarat că pachetul de măsuri legislative europene este necesar pentru a se putea lupta cu “spionajul generalizat al serviciilor străine de spionaj” şi că legislaţia germană privind protecţia datelor ar trebui să fie luată drept exemplu de restul UE – legile pentru protejarea intimităţii sunt mai stricte în Germania, comparativ cu SUA şi cu cea mai mare parte a Europei.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, vorbise şi el, în iulie, despre nevoia de a fi trase la răspundere corporaţiile, ocazie cu care a propus ca tuturor companiilor europene să li se ceară să raporteze orice fel de informaţie pe care o furnizează unui guvern străin, transmite RADOR.
Leutheusser-Schnarrenberger, care va candida din nou la alegerile din septembrie din partea Partidului Liber-Democrat, de orientare liberală, nu a detaliat mai mult în privinţa sancţiunilor ce ar trebui aplicate companiilor americane, deşi pare improbabil ca Europa să interzică complet firmelor precum Google, care domină piaţa căutărilor pe internet, sau Facebook să mai facă afaceri. Amândouă aceste companii au fost implicate în scandal de documentele dezvăluite de fostul angajat d