Din octombrie, România va trebui să pună în aplicare Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. Orice cetăţean european asigurat poate să solicite asistență medicală într-un alt stat membru UE, cu specificarea că „pacienții ar trebui să se bucure de garantarea suportării costurilor pentru respectiva asistență, cel puțin la nivelul prevăzut pentru aceleași servicii medicale pe care le-ar fi primit pe teritoriul statului membru de afiliere“, după cum se menţionează în Directivă. Ca atare, pacienţii români pot merge să se trateze în afara graniţelor, cum şi străinii pot veni să-şi aline suferinţele în spitalele de la noi. Dar oare, odată internaţi şi trataţi, vor mai reveni?
Dacă este să luăm cazul Olteniei, spitalul cel mai mare şi cu grad de competenţă superior celorlalte din această zonă este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova. Luându-ne după aceste criterii, orice străin din spaţiul UE venit prin Oltenia ar putea să se folosească de drepturile sale de cetăţean european şi să aleagă să se trateze în cel mai competent spital din regiune, SCJU Craiova. Nu de puţine ori, conducerea acestei unităţi a susţinut sus şi tare, de fiecare dată când în dotarea spitalului mai intra câte un aparat medical de ultimă generaţie, că „acest tip de investiţii ajută la îmbunătățirea actului medical și a serviciilor pe care le oferim și cu care încercăm să ne apropiem cât mai mult de pacient“.
Conducerea aducea aminte şi de libera circulaţie a pacienţilor în spaţiul UE, considerând că străinii pot alege să se trateze în cel mai mare spital din Oltenia, pentru că unitatea va avea dotări comparabile cu ale spitalelor de afară. „Sunt necesare astfel de investiții în condițiile în care, spre sfârșitul acestui an, se va oficializa dreptul pacientului asigurat de a se trata în